A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée) hazánk egyik legveszélyesebb szőlőbetegsége, amely évről évre egyre nagyobb területeket fertőz meg. A kórokozó, a ‘Candidatus Phytoplasma vitis’ fitoplazma, gyorsan terjed, és ha nem lépünk időben, súlyos károkat okozhat a hazai borkultúrában.
A betegség a szőlőtőkék fejlődését visszaveti, a terméshozamot akár 50%-kal is csökkentheti, a fogékony fajták pedig néhány éven belül teljesen kipusztulhatnak. Különösen veszélyeztetettek a közkedvelt fajták, mint a Chardonnay, Pinot noir, Cabernet sauvignon vagy az Olaszrizling.
A fitoplazmát az amerikai szőlőkabóca terjeszti, amely jelen van a magyar szőlőültetvényekben. A védekezés kulcsa a kabóca elleni időzített permetezés, valamint a fertőzött tőkék és vadgazdanövények eltávolítása. A betegség ellen jelenleg nincs célzott növényvédőszer, ezért a megelőzés és az időben történő felismerés elengedhetetlen.
Figyeljünk a tünetekre, járjunk nyitott szemmel, és jelentsük a gyanús eseteket! A hatóságok minden bejelentést kivizsgálnak, és laboratóriumi vizsgálattal igazolják a fertőzést. Egy fertőzéses eset után az érintett területeken zárlatot rendelnek el, és megkezdik a fertőzött növények felszámolását.